30 Ağustos 2009 Pazar

ISPIT DOLMASI(HAMUR DOLMASI)


yöremizden özel bir lezzet daha.ıspıt yaprağından yapılan içine pirinç. vs. değil hamun konulan bir dolma.ıspıt yaprağı Mayıs-eylül aylarında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Buruşuk yaprakları ovaldır, çiçekleri de uzun saplıdır. Türkiye’de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu’da yetişmektedir.bu yemeğı  özellikle  emine yengem çok güzel yapar.ona burdan kucak dolusu selamlar:)ankarada olduğum uçun her zaman görüşemiyoruz akrabalarımla.bunun kavurması da yapılır oda çok lezzetlidir.köklerini soğanla kavuruyorsunuz okadar.hemde şifalı bir ottur benden söylemesi:)Nelere faydası vardır? derseniz:

- Ter atıcıdır.
- İdrar söktürücüdür.
- Balgamı söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğü gidermede faydalıdır.

 
MALZEMELER:
yeteri kadar ıspıt yaprağı
un,tuz.su (işte bu kadar pratik ve el yakmayan malzemelerden oluşuyor)
  
YAPILIŞI:
ıspıt yaprakları asma gibi suda haşlanır.un,tuz ve su ile akışkan bir hamur hazırlanır.ölçüler size kalmış.yeter ki hamur akışkan olsun.daha sonra asma yaprağını sarar gibi yaprağımıza hazırladığımız hamurlu içi koyarız.herkesin bildiği şekilde sarılır.tencereye dizilip az su ile pişirilir.dolmalar pişince üzerine kızgın sıvıyağ gezdirilir.
afiyetler olsun:) yengeme öpücükler:)

işte ıspıtın taze toplanmış hali.yapraklar büyüyünce koparılıp dolma yapılıyor.

NOT:FOTOĞRAF ALINTIDIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder